Vodní vandr v Holandsku Tisk Email
Napsal uživatel Kolík   
SATURDAY, 29 OCTOBER 2016 20:17

15.8. - 22.8.2016

Cesta do Sneeku trvá za normálních podmínek 8 hodin. Při stavu českých, ale i německých dálnic je to nepředvídatelně déle. Po cestě děláme tedy zastávku na noc v Brémách - dobrá volba. Brémy jsou krásné historické město s bohatou historií.

 

DAY1

Sneek

Grou, první zastávka, žádné mosty. Poprvé trénujeme zastavit. Krásné malé městečko, trpasličí domky, jako šmoulí. Zlatý hřeb: obchod Hema.

Nocujeme v přírodní rezervaci v přírodě na odbočce z kanálu Fokerssleat, večer se jdeme projít po ostrově.

DAY2

Projíždíme rezervací Princenhof, která je prošpikována kanály, bažinami a jezery a hostí mnoho druhů ptáků. Odsud míříme na sever do Leuwarden. Cesta po velkých kanálech je trochu nudná a předměstí docela průmyslové, nakonec se to ale vyplácí. Kotvíme přímo v centru města přímo pod šikmou věží, kde je i sociální zázemí. Leeuwarden je historické město s nádherným centrem. Dominantou je škmá věž, kterou začali stavět již v 15. století. Již při stavbě se začala naklánět, takže s přibývajícími metry zdi neustále rovnali do svislé polohy. Přesto to nepomohlo. Výsledkem je zeď s prohnutým profilem ve vrcholu vychýlená o 2m. Večer se jdeme projít po centru žijícím nočním životem. Centrum je nasvětlené, kavárny a hospody hučí.

DAY3

Z Leeuwardenu otáčíme na jih a proplouváme kanálem do městečka Warten. Průjezd Wartenem je úzký a dobrodružný. Poprvé si zkoušíme platbu za zvednutí mostu do dřeváku. Plujeme přes jezera dále na jih a zastavujeme v městečku Akkrum, kde se zastavujeme. Pěkné městečko s typickými malými uličkami a větrným mlýnem. Při příjezdu do Akkrumu způsobujeme menší pohromu. Nepřiměřenou rychlostí v úzkém kanálu se nám podařilo vytvořit takovou tsunami, že málem vyházela kotvící menší lodě na břeh. Vysloužili jsme si pár pěkných nadávek, takže jsme otočili loď , vrátili se omluvit a uplatili nejvíce rozčilené českým pivem. Loučili se již jako největší kámoši. Večer kotvíme v přírodě na břehu jezera Kalde Mage. Idylické kotviště, jasné nebe, takže dáváme koupačku.

DAY4

Den jezer: přes jezera Terkaplester Puollen, Goaiingarypster, Langwarder, Langvarder proplováme do De Kufurd a kanálem Prinses-Margriet až do jezera Grutte Brekken. Zde hned odbočujeme a jedeme si udělat okruh na obrovské jezero plné vodních sportů Tsjukemar. Vracíme se na Grutte Brekken a projíždíme do Slotenu, kde kotvíme v maríně. Tady nasedáme na kola a jedeme se podívat do Lemmeru, městečka na břehu moře. Jsme svědky úžasné podívané naloďování a vyloďování plavební komory. Je evidentní, že už to chce loď trochu znát, než se do komory pustí. Také by se hodila holandština. Dalším zážitkem je starobylá 50m plachetnice, která proplouvá úzkým kanálem městem, na každé straně minimálně místa. Večerní procházka Slotenem je nádherná. Sloten je nejmenší město v Holandsku, přesto to tu v noci žije. Krásné historické centrum s kanály je doplněno nasvíceným mlýnem a dělem, ze kterého se každý pátek střílí.

DAY5

Vyrážíme přes jezero Sleattemer do Woudsenu, kde zastavujeme a vidíme 2 funkční a točící se mlýny. Jedem z nich opravdu mele a prodává mouku, druhý pohání pilu. Dále přes obrovské jezero De Fluezen proplouváme do jezera Paarden Hoek, kde u ústí kanálu Jan Broerskan kotvíme. Na kolech se jedeme podívat do Stavorenu, starého hanzovního města na břehu moře, pak pokračujeme do Hindeloopenu, známého svým specifickým jazykem (mix fríštiny, holandštiny, norštiny a dánštiny) a výbornými rybími pokrmy. Tak je zkoušíme. K lodi se bohužel vracíme v totální průtrži mračen…

 

DAY6

Vracíme se na jezero De Fluezen a na jeho severním konci odbočujeme do kanálu Yntemasleat na jezero Grutte Gaastmar a doplouváme do Workumu. Workum je opět velmi starobylé městečko s živým centrem a krásným náměstím, které využíváme na posezení u kávy a zmrzliny. Potom pokračujeme až do Bolswardu, kde kotvíme přímo v historickém centru. Centrum je opět nádherné s originální radnicí.

DAY7

Plavba sice není dlouhá, ale je náročná na otvírací mosty. Celkem jich musíme absolvovat 7. Plujeme po kanále De Wimmerts do přes Ijlst. V Oosthem svádíme zcela nerovný souboj s prudkým větrem. Most je přes poledne uzavřen, takže musíme kotvit. Bohužel vítr je silnější, než boční motory a loď neustále strhává na protější břeh. Nejdříve kapitulujeme a zůstáváme přimáčknuti k protějšímu břehu u zahrady domku. Posléze se nám manévr konečně daří a pomáháme ještě jednomu celou dobu marně bojujícímu skipperu. Nocujeme v centru Sneeku, každý most i kotvení v marině je ale pokaždé díky silnému větru pořádný zážitek. Celkem adrenalin. Sneek je velké město (30t lobyvatel) s pěkným historickým centrem a mnoha hospůdkami. Jednu využíváme na poslední večeři v Holandsku.

 

DAY8

Loděnice Zijak je kousek od nás. Balíme, popojíždíme, vracíme loď, loučíme se a padíme zpět do Čech.