Venediger GRP, Simony Sptz, 4/2009 Tisk Email
Napsal uživatel Kolík   
FRIDAY, 13 NOVEMBER 2009 23:55

Venediger Grp., Simony Spitze, duben 2009

Ujíždíme z GG k Venedigeru, od západu se žene fronta, takže naše plány na výlet do Švýcarska totálně padly. Autem jsme vystoupali do vesničky Streden (1408m), kde přenocujeme.

Ráno jsme již v 8 na lyžích a stoupáme údolím k Essener-Rostocker Htt (2208m). Výstup na chatu je podle všeho vhodný až později na jaře (duben), protože cesta je celá zavalena mohutnými lavinami. V únoru a březnu bych tudy snad ani jít nechtěl, je to jen o štěstí. Na chatě necháváme část bagáže, bukujeme ubytko a vyrážíme na túru směr Östlicher Simony Sptz (3488m).

Cesta vede nejdříve širokým údolím a přechází přes mohutnou morénu, nad kterou začíná ledovec. Tam končí všechny stopy, je vidět, že dál se již moc často tato túra nechodí. V ledovci jsou patrné trhliny a navíc se nám dost zhoršuje viditelnost, je patrné, že fronta již dorazila. Jsme ale 400 m pod vrcholem, takže opatrně postupujeme na laně dále. Na vrchol dolézáme již ve vichřici, není nic vidět takže ihned opatrně sjíždíme dolů. Díky minimální viditelnosti a četným trhlinám sjíždíme navázáni na laně až zase na morénu. Tady je již počasí lepší, takže v pohodě sjíždíme na chatu. Chatař nás již vyhlíží, říká, že jsme první, kdo tam letos byl.

Ráno vstáváme do totálního saigonu, perspektiva na další dny mizerná, takže balíme a vyrážíme nazpátek do údolí a mastíme domů.

Ubytování a servis na chatě je exkluzivní, prostě DAV, vřele doporučuji, stejně jako celou oblast, která je ideální na intenzivní 3 skialpové dny.